Serbiska

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
4420.9
Republika Serbiska
zakładne daty:
swójske mjeno Република Србија / Republika Srbija (serb.)
stolica Běłohród
přestrjeń 77.474 km²
wobydlerstwo 7.243.007 (2013)[1]
hustosć 93,5 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata prezident
Aleksandar Vučić (wot 2017)
šef knježerstwa ministerska prezidentka
Ana Brnabić (wot 2017)
měna serbiski dinar
hamtska rěč serbišćina
připóznate mjeńšinowe rěče madźaršćina, chorwatšćina, rusinšćina, słowakšćina, rumunšćina, albanšćina
hymna Bože Pravde
časowe pasmo UTC+1
njewotwisnosć 5. junija 2006 wot Serbiskeje a Čorneje Hory
Top Level Domain .rs
telefon +381
awtowa značka SRB
Połoženje Serbiskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Serbiska (južnoserbsce Србија / Srbija) je republika w srjedźišću Balkanskeje połkupy. Hłowne město je Běłohród (Beograd). Jako samostatny stat je nastała 5. junija 2006 po rozpadźe statneho zwjazka Serbiska a Čorna Hora, naslědnika Juhosłowjanskeje. Čornohórčenjo běchu so ze snadnej wjetšinu za wustup ze zhromadneho stata rozsudźili.

Serbiska mjezuje z Madźarskej na sewjeru, Rumunskej na sewjerowuchodźe, Bołharskej na juhowuchodźe, ze Sewjernej Makedonskej, Kosowom a Čornej Horu na juhu, a z Bosniskej-Hercegowinu a Chorwatskej na zapadźe. Najwažniše rěki kraja su Dunaj, Sawa, Drina a Morava.

Serbiska prowinca Kosowo wozjewi w lěće 2008 swoju njewotwisnosć, štož so pak hač dotal ze serbiskeje strony njepřipóznaje. Dalša awtonomna prowinca je Wojwodina na sewjeru Serbiskeje.

Města[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Najwjetše města Serbiskeje su (ličby z lěta 2011):

Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. Census.gov: Country Rank. Countries and Areas Ranked by Population: 2013. U.S. Department of Commerce. 2013. Archiwowane wot originala dnja 9. meje 2013. Wotwołane dnja 9. meje 2013. (bjez Kosowa)

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Serbiska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije