Litawska

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
55.624.1
Republika Litawska
zakładne daty:
swójske mjeno Lietuvos Respublika
stolica Vilnius
přestrjeń 65.300 km²
wobydlerstwo 3.505.738 (2015)
hustosć 53,7 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata prezident
Gintaras Nausėda (wot 2019)
šef knježerstwa ministerska prezidentka
Ingrida Šimonytė (wot 2020)
měna euro
hamtska rěč litawšćina
hymna Tautiška giesmė
časowe pasmo UTC+1
njewotwisnosć 1918, znowa 11. měrca 1990 wot Sowjetskeho zwjazka
Top Level Domain .lt
telefon +370
Połoženje Litawskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Litawska (litawsce Lietuva) je najjužniši a najwjetši z třoch baltiskich krajow. Mjezuje z Letiskej (dołhosć mjez 588nbsp;km) na sewjerje, z Běłoruskej (660 km) na juhowuchodźe, z Pólskej (103nbsp;km) a ruskej Kaliningradskej oblasću (273nbsp;km) na juhozapadźe. Litawski pobrjóh Baltiskeho morja je 91nbsp;km dołhi.

1253 załoži so prěnje kralestwo Litawskeje. Wot 1569 hač do 1795 tworješe tehdyše wulkowojewódstwo Litawska hromadźe w kralestwom Pólskej uniju Pólsko-Litawskeje. Jako republika wozjewi Litawska 1918 swoju njewotwisnosć. Po sowjetskej okupaciji dósta wona 1990 zaso statnu suwerenitu. W zwisku z rozšěrjenjom EU 2004 sta so Litawska z čłonom Europskeje unije a NATO. Wot 1. januara 2015 je Litawska 19. čłon Europasma.

Stolica a najwjetše město je Vilnius. Najwjetša rěka je Njemen, kotryž druhe najwjetše město Kaunas přeběži a so do Kurskeho zaliwa wuliwa.

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Litawska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije