Tunis

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Tunis
swójske mjeno تونس
Tunis na karće Tuneziskeje
Tunis na karće Tuneziskeje
DEC
Tunis
Tunis
Zakładne daty
stat Chorhoj Tuneziskeje Tuneziska
guwernement Tunis
wysokosć 4 metry n.m.hł.
přestrjeń 212,63 km²
wobydlerstwo 728.400 (2004)[1]
hustosć zasydlenja 3.425,7 wob./km²
póstowe čisło 1000–2092
Zarjadnistwo
webstrona commune-tunis.gov.tn
Wobdźěłać
p  d  w
36.8008310.18

Tunis je stolica a najwjetše město Tuneziskeje kaž tež prowincowa stolica guwernementa ze samsnym mjenom. Měješe w lěće 2004 něhdźe 730.000 wobydlerjow, mjeztym zo bydleštej w cyłym měšćanskim rumje něhdźe 2 milionaj wobydlerjow.

Geografija[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Satelitowy wobraz města a wokoliny

Město leži na sewjeru sewjeroafriskeho kraja, njedaloko wot pobrjoha Srjedźneho morja. Mjez městom a Tuniskim golfom so Tuniski jězor namaka, niłka laguna. Nutřkowne město z historiskim starym městom (medina) a za kolonialny čas załoženym nowym městom leži mjez Tuniskim jězorom na sewjerowuchodźe a jězorom Sebkhet Sedjoumi na juhozapadźe.

Tunis słuša do subtropiskeho klimoweho pasma a leži we wobłuku srjedźomórskeje klimy. Přerězna lětna temperatura je 17,7 °C, lětne spadki wučinja 465 milimetrow, při čimž je lěćo suche a zyma włóžna.

Stawizny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Napohlad noweho města

Jako jedne z najstaršich srjedźomórskich městow wobsteješe numidiski Tunes hižo do přichada prěnich feniciskich kolonistow w 9. lětstotku do Chrystusa, běše pak stajnje pod wliwom mócneho, něhdźe dźesać kilometrow wuchodnje ležaceho Kartaga. Po arabskim zdobyću a zničenju Kartaga w 7. lětstotku po Chrystusu dósta Tunis nadregionalny wuznam a słužeše wot 9. lětstotka wšelakorym arabskim prowincialnym knjezam jako sydło. Wot lěta 1574 steješe wjace hač tři lětstotki pod knjejstwom Osmaniskeho mócnarstwa. 1881 wobsadźichu Francozojo Tunezisku, wuzwolichu Tunis za stolicu swojeho protektorata a zahajichu wutwar a modernizaciju města po europskim přikładźe. Wot njewotwisnosće Tuneziskeje w lěće 1956 je Tunis ze stolicu tohole stata.


Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Tunis – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
  1. Ludličenje 2004 (fr.)
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije