Srjedźne morjo

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
3518

w1

Srjedźne morjo
Srjedźne morjo z krajnymi hranicami
Srjedźne morjo z krajnymi hranicami
Geografija
połoženje mjez Sewjernej Afriku, Južnej Europu a Prědnjej Aziju
přitoki Atlantik, Marmarske morjo, Nil, Ebro, Rhône, Cheliff, Po, a.w.d.
přibrjóžne sydlišća Algier, Barcelona, Athen, Tel Aviv, Alexandria, a.w.d.
blisko ležace sydlišća Kairo, Rom
Daty
přestrjeń 2.500.000 km²
wolumen 4300000E9 km³
hłubokosć
přerězna 1500 m
maksimalna 5267 m
kupy Sicilska, Sardiniska, Cypern, Korsika, Kreta, Malta, Mallorca, Capri, Lampedusa a znajmjeńša 4300 mjeńšich
Wobdźěłać
p  d  w

Srjedźne morjo (tež Srjedźozemske morjo) je morjo, kotrež leži na sewjernej zemskej połkuli mjez kontinentami Europa, Afrika a Azija. Wone wopřija płoninu něhdźe 2,5 milionow km².

Srjedźne morjo je přez Gibraltarski přeliw na zapadźe z Atlantiskim oceanom, přez Dardanele, Marmarske morjo a Bosporus na sewjerowuchodźe z Čornym morjom a přez Suezski kanal z Čerwjenym morjom, tuž tež z Indiskim oceanom, zwjazane.

Na wodu najbohatšej přitokaj Srjedźneho morja stej Rhône w Francoskej a Nil w Egyptowskej. Nimo toho docpěje woda někotrych wulkich wuchodoeuropskich rěkow přez Bosporus Srjedźne morjo, kaž na přikład Dunaja, Dnjepra a Dona.

Kupy[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

W Srjedźnym morju namakaja so wjele kupow, kotrež k rozdźělnym statam słušeja. Najwjetša kupa Srjedźneho morja je Sicilska, kotraž přisłuša k Italskej. Dalše wulke abo znate kupy su Sardiniska, Mallorca, Kreta, Capri, Lampedusa a Rhodos. W Egejskim a Jadranskim morju na wuchodźe Srjedźozemskeho morja je wosebje wjele kupow.

Přibrjóžne kraje[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Přibrjohi Srjedźneho morja słušeja k cyłkownje 21 krajam, wot toho wósom čłonskich statow Europskeje unije. Přibrjóžne kraje su w směrje časnika Španiska, Francoska, Monako, Italska, Słowjenska, Chorwatska, Bosniska a Hercegowina, Čorna Hora, Albanska, Grjekska, Turkowska, Syriska, Libanon, Israel, Egyptowska, Libyska, Tuneziska, Algeriska a Marokko. Nimo toho ležitej kupowej stataj Malta a Cypernska w Srjedźnym morju. W samym zapadźe so britiski teritorij Gibraltar namaka.

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Srjedźne morjo – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije