Marokko

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
30.9-8.4
Kralestwo Marokko
hesło

Allāh, al-Waṭan, al-Malik
(„Bóh, wótčina, kral“)

zakładne daty:
swójske mjeno المملكة المغربية
Al Mamlaka al-Maghribíja
ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ Elmaɣrib
stolica Rabat
přestrjeń 446.550 km²
wobydlerstwo 33.323.000 (2015)[1]
hustosć 74,6 wob./km²
forma knježerstwa konstitucionelna monarchija
hłowa stata kral
Mohamed VI. (محمد السادس, ⵎⵓⵃⵎⵎⴷ ⵡⵉⵙⵙ ⵚⴹⵉⵚ) (wot 1999)
šef knježerstwa ministerski prezident
Aziz Akhannouch (عزيز أخنوش, ⵄⴰⵣⵉⵣ ⴰⵅⵏⵓⵛ) (wot 2021)
měna marokkoski dirham
hamtska rěč arabšćina a tamazight
hymna Hymne Chérifien
časowe pasmo UTC-1
njewotwisnosć 2. měrca 1956 wot Francoskeje
Top Level Domain .ma
telefon +212
Połoženje Marokka na zemi
KartaEgyptowskaTuneziskaLibyskaAlgeriskaMarokkoMawretanskaSenegalGambijaGineja-BissauGinejaSierra LeoneLiberijaSłonowinowy pobrjóhGhanaTogoBeninNigerijaEkwatorialna GinejaKamerunGabunRepublika KongoAngolaDemokratiska republika KongoNamibijaJužna AfrikaLesothoSwaziskaMosambikTansanijaKenijaSomalijaDźibutiEritrejaSudanRuandaUgandaBurundiSambijaMalawiSimbabweBotswanaEtiopiskaJužny SudanCentralnoafriska republikaČadNigerMaliBurkina FasoJemenOmanZjednoćene arabske emiratySawdi-ArabskaIrakIranKuwaitKatarBahrainIsraelSyriskaLibanonJordaniskaCypernskaTurkowskaAfghanistanTurkmenistanPakistanGrjekskaItalskaMaltaFrancoskaPortugalskaMadeiraŠpaniskaKanariske kupyKap VerdeMauritiusRéunionMayotteKomorySeychelleÎles ÉparsesMadagaskarSão Tomé a PríncipeSri LankaIndiskaIndoneskaBangladešLudowa republika ChinaNepalBhutanMyanmarAntarktikaJužna Georgiska (Zjednoćene kralestwo)ParaguayUruguayArgentinskaBoliwiskaBrazilskaFrancoska (Francoska Guayana)SurinamskaGuyanaKolumbiskaKanadaGrönlandskaIslandskaMongolskaNorwegskaŠwedskaFinskaIrskaZjednoćene kralestwoNižozemskaBarbadosBelgiskaDanskaŠwicarskaAwstriskaNěmskaSłowjenskaChorwatskaČěskaSłowakskaMadźarskaPólskaRuskaLitawskaLetiskaEstiskaBěłoruskaMoldawskaUkrainaSewjerna MakedonskaAlbanskaČorna HoraBosniska a HercegowinaSerbiskaBołharskaRumunskaGeorgiskaAzerbajdźanArmenskaKazachstanUzbekistanTadźikistanKirgiskaRuska
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Marokko (arabsce المغرب al-Maghrib = „zapad“; tamazight ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ Elmaɣrib abo ⵎⵓⵕⵕⴰⴽⵓⵛ Muṛṛakuc) je njewotwisne kralestwo na sewjerozapadźe Afriki. Stolica je Rabat, dalše wulke města su Casablanca, Marakeš a Agadir.

Arabski kraj je wot lěta 1956 njewotwisny a po wustawje z lěta 1992 konstitucionelna monarchija. Oficielna statna nabožina je islam, kotremuž přisłuši wjace hač 98 % ludnosće.

Geografija[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Mošeja Koutoubia w Marakešu

Marokko je přez wuski Gibraltarski přeliw wot europskeje twjerdźe dźělene. Susodne kraje su na wuchodźe Algeriska, na juhu wot Marokka wobsadźena Zapadna Sahara a na sewjerje dwě małej španiskej eksklawje Ceuta a Melilla. Na zapadźe twori Atlantiski ocean přirodnu hranicu, na sewjerje Srjedźne morjo.

Najwyše hory Marokka nadeńdu so w horinach Atlas, kotrež so přez cyły kraj rozpřestrěwaja.

Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. CIA World Factbook: Trochowanje za 2015

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Marokko – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije