Algeriska

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
27.253.45
Demokratiska ludowa republika Algeriska
hesło

‏من الشعب وللشعب‎ / min aš-šaʿb wa-li-š-šaʿb
(„Z luda a za lud“)

zakładne daty:
swójske mjeno الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية
Al-džumhúríja al-džazá'iríja
ad-dímúkrátíja aš-Ša'bíja (ar.)
ⵟⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵎⴻⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴰⵏⵜ ⵜⴰⵣⵣⴰⵢⵔⵉⵜ
Tagduda tamegdayt taɣerfant tazzayrit (ber)
stolica Alžěr
přestrjeń 2.381.741 km²
wobydlerstwo 39.542.166 (2015)[1]
hustosć 16,6 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata prezident
Abdelmadjid Tebboune (wot 2019)
šef knježerstwa Aymen Benabderrahmane
(wot 2021)
měna algeriski dinar
hamtska rěč arabšćina, tamazight
hymna Kassaman (Qassamman Bin
Nazilat Il-Mahiqat)‬
časowe pasmo UTC+1
njewotwisnosć 19. nowembra 1962 wot Francoskeje
Top Level Domain .dz
telefon +213
Połoženje Algeriskeje na zemi
KartaEgyptowskaTuneziskaLibyskaAlgeriskaMarokkoMawretanskaSenegalGambijaGineja-BissauGinejaSierra LeoneLiberijaSłonowinowy pobrjóhGhanaTogoBeninNigerijaEkwatorialna GinejaKamerunGabunRepublika KongoAngolaDemokratiska republika KongoNamibijaJužna AfrikaLesothoSwaziskaMosambikTansanijaKenijaSomalijaDźibutiEritrejaSudanRuandaUgandaBurundiSambijaMalawiSimbabweBotswanaEtiopiskaJužny SudanCentralnoafriska republikaČadNigerMaliBurkina FasoJemenOmanZjednoćene arabske emiratySawdi-ArabskaIrakIranKuwaitKatarBahrainIsraelSyriskaLibanonJordaniskaCypernskaTurkowskaAfghanistanTurkmenistanPakistanGrjekskaItalskaMaltaFrancoskaPortugalskaŠpaniskaKanariske kupyKap VerdeMauritiusRéunionMayotteKomorySeychelleMadagaskarSão Tomé a PríncipeSri LankaIndiskaIndoneskaBangladešLudowa republika ChinaNepalBhutanMyanmarBrazilskaFrancoska GuayanaSurinamskaGuyanaKanadaGrönlandskaIslandskaMongolskaNorwegskaŠwedskaFinskaIrskaZjednoćene kralestwoNižozemskaBarbadosBelgiskaDanskaŠwicarskaAwstriskaNěmskaSłowjenskaChorwatskaČěskaSłowakskaMadźarskaPólskaRuskaLitawskaLetiskaEstiskaBěłoruskaMoldawskaUkrainaSewjerna MakedonskaAlbanskaČorna HoraBosniska a HercegowinaSerbiskaBołharskaRumunskaGeorgiskaAzerbajdźanArmenskaKazachstanUzbekistanTadźikistanKirgiskaRuskaFerejeVenezuelaZjednoćene staty (Alaska)Zjednoćene statyPuerto RicoDominikanska republikaHaitiKubaBermudaBahamyTrinidad a TobagoKupy nad wětromMalediwyIndiskaDiego GarciaVietnamLagosKambodźaThailandskaMalajzijaZjednoćene kralestwoJužna AfrikaFrancoska (St. Pierre a Miquelon)
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Algeriska (arabsce الجزائر al-Ǧazāʾir, „kupa“; tamazight ⵍⴷⵣⴰⵢⵔ Ldzayer) je najwjetši stat Afriki a leži w sewjernym dźělu kontinenta. Je pomjenowana po jeje stolicy a najwjetšim měsće Alžěr při Srjedźnym morju.

Kraj bě hač do lěta 1962 z francoskej koloniji a bu hakle po krawnej Algeriskej wójnje njewotwisny.

Geografija[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Horiny Ahaggar w južnej Algeriskej

Algeriska ma 998 km dołhi pobrjóh při Srjedźnym morju a mjezuje na sewjerowuchodźe z Tuneziskej (965 km), na wuchodźe z Libyskej (982 km), w Saharje na juhu z Nigerom (956 km), na juhozapadźe z Mali (1.376 km) a Mawretanskej (463 km) a na zapadźe ze Zapadnej Saharu (42 km) a z Marokkom (1.559 km).

Kraj ma něhdźe 38 milionow wobydlerjow. Najwjetše město je stolica Alžěr (1.700.000 wobydlerjow); dalše wulke města su Oran (769.000), Constantine (591.000) a Annaba (446.000).

Najniše połožene městno je Chott Merlhir (40 metrow pod mórskej hładźinu), najwyša hora je Tahat z 2.918 metrami nad mórskej hładźinu.

Administratiwne rozdźělenje[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

48 prowincow (wilaya):

Mapa prowincow

Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. CIA World Factbook: Trochowanje za 2015

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Algeriska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije