Libreville

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Libreville
Libreville na karće Gabuna
Libreville na karće Gabuna
DEC
Libreville
Libreville
Wopon
wopon
wopon
Zakładne daty
stat Chorhoj Gabuna Gabun
wysokosć 2 metraj n.m.hł.
přestrjeń 65,42 km²
wobydlerstwo 703.939 (2013)
hustosć zasydlenja 10.760,3 wob./km²
Powětrowy wobraz města
Powětrowy wobraz města
Wobdźěłać
p  d  w
0.39449.45416

Libreville (francosce za „swobodne město“) je stolica a z wjace hač 700.000 wobydlerjemi najwjetše město Gabuna w centralnej Africe kaž tež sydło romsko-katolskeho biskopstwa a uniwersity. Nadeńdźe so na zapadźe kraja při wuliwje rěki Komo do Atlantiskeho oceana.

Město je wuchadźišćo Transgabunskeje železnicy, kotraž wjedźe do města Franceville w nutřkownym kraju a ma wulki wuznam za transport mangan a železoweje rudy z kraja k přistawej w Libreville.

W měsće knježi tropiska klima z přerěznymi maksimalnymi temperaturami mjez 26,3° C w juliju a 30,1° C w aprylu. Suchi čas traje jenož wot junija hač do awgusta.

Stawizny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Do europskeje kolonizacije běše kónčina wobsydlena wot luda Mpongwé. W lěće 1843 załožichu Francozojo tule wojerske zepěranišćo Fort Aumale, kotrež so wuwiwaše do města. Oficielnje bu město w lěće 1849 jako sydlišćo za wuswobodźenych njewólnikow załožene a dósta po přikładźe Freetowna mjeno Libreville. Wot 1886 bě Libreville zarjadniske sydło prowincy Gabun a wot 1960 je stolica njewotwisneje republiki ze samsnym mjenom.

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Libreville – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije