Šćežka Ćišinskeho

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Jakub Bart-Ćišinski (1856–1909)

Šćežka Ćišinskeho je temowa resp. kubłanska šćežka w gmejnje Pančicy-Kukow, kotraž poskića wobšěrne informacije wo žiwjenju serbskeho basnika a duchowneho Jakuba Barta-Ćišinskeho (1856–1909).

Na dźesać stacijach wobjednawaja so stajnje we sebi zawrjene tematiske cyłki. Tute poćahuja so na jednej stronje na žiwjenske wotrězki Ćišinskeho (zažne dźěćatstwo a šulski čas w Kukowje, studijny čas w Praze, skutkowanje jako duchowny we wšelakich wosadach we Łužicy a zwonka njeje, na druhej stronje na jeho wuměłske tworjenje (lyrika, dramatika, proza). Na jednotliwych stacijach su připrawjene taflički, kotrež wjedu z pomocu QR-koda resp. přez URL na internetowu stronu z wotpowědnymi informacijemi. Wěda wo Ćišinskim posrědkuje so za štyri wšelake cilowe skupiny: serbsce za šulerjow zakładnych šulow, za šulerjow wyšich šulow resp. gymnaziastow kaž tež za dorosćenych. Štwórty přistup je wusměrjeny na němskorěčnych wopytowarjow. Informaciske teksty a wuzwolene twórby Ćišinskeho hodźa so stajnje jako awdijo a w tekstowej formje wotwołać. Přidatnje su so historiske fotografije spřistupnili. Poskitk za šulerske skupiny wobsahuje přidatnje hry a aktiwity, kotrež sposrědkowanu, na serbskich šulach zdźěla za wučbu relewantnu wědu z pomocu elementow dožiwjenskeje pedagogiki skrućeja.

Čara[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Šćežka Ćišinskeho je něhdźe 6,5 km dołha a započnje w Kukowje, ródnej wsy basnika. Při twarje, kotryž steji na městnje jeho něhdyšeho ródneho domu, je připrawjena wopomnjenska taflička. Přez staciji w torožu a na dworje klóštra Marijina hwězda wjedźe puć přez Lipjo, hdźež je so 1949 pomnik Ćišinskeho poswjećił. Přez Kanecy wjedźe puć nimo Wotrowskeho hrodźišća do Wotrowa, hdźež je blisko cyrkwje row Ćišinskeho. Wottam wjedźe puć po polach do Pančic, hdźež stej hłowna dróha a šula po serbskim katolskim duchownym pomjenowanej.

Stawizny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Ideja za Šćežku Ćišinskeho je so 2019 wot Domowinskeje skupiny Pančicy-Kukow při sakskim wubědźowanju „Čiń sobu“ zapodała, hdźež słušeše k dobyćerjam kategorije „Łužica – žiwa dwurěčnosć“. W běhu lěta 2020 wobdźěłachu so hłownje tematiske wobsahi a strona so wuhotowaše. Wot apryla 2021, jako zestajichu so podłu šćežki taflički z QR-kodom, je šćežka zjawnosći přistupna.

Wotkazy[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  • Šćežka Ćišinskeho: informaciska strona wo projekće, wotwołana 28. apryla 2021 (serbsce/němsce)
  • OutdoorActive: Šćežka Ćišinskeho pola Outdooractive, strona wotwołana 28. apryla 2021
  • Sakski fonds „Čiń sobu“: Mytowani sakskeho fondsa „Čiń sobu“ lěta 2019 w kategoriji „Łužica – žiwa dwurěčnosć“, strona wotwołana 28. apryla 2021
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije