Lusaka

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Lusaka
Lusaka na karće Sambije
Lusaka na karće Sambije
DEC
Lusaka
Lusaka
Zakładne daty
stat Chorhoj Sambije Sambija
wysokosć 1.250 metrow n.m.hł.
přestrjeń 418 km²
wobydlerstwo 1.747.200 (2010)
hustosć zasydlenja 4.179,9 wob./km²
webstrona lcc.gov.zm
Lusaka w nocy
Lusaka w nocy
Wobdźěłać
p  d  w
-15.416728.2833

Lusaka je stolica afriskeho stata Sambija a z wjace hač 1,7 milionami wobydlerjow zdobom jeho najwjetše město. Nadeńdźe so w južnym dźělu centralneho platowa we wysokosći wot 1250 metrow nad mórskej hładźinu. Lusaka je hospodarske a politiske srjedźišćo Sambije a jedne z najspěšnišo rosćacych městow afriskeho kontinenta.

Železniske čary zwjazuja stolicu z městami Livingstone, Ndola, Kasama a Nakonde. Mjezynarodne lětanišćo Lusaka je 26 kilometrow zdalene wot centruma.

W měsće knježi tropiska klima, při čimž je dla wysokeho połoženja chłódnišo hač w druhich tropiskich kónčinach. Přerězne temperatury leža při 7 do 24° C w juliju a 16 do 32° C w oktobrje. Dešćowy čas traje wot nowembra hač do měrca.

Stawizny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Sydlišćo załoži so hakle w zwisku z twarjenjom železniskeje čary w lěće 1905 wot europskich sydlerjow blisko staršeje afriskeje wsy a dósta swoje mjeno po tamnišim włodyce Lusakaa. Wot 1935 bě stolica britiskeje kolonije Sewjerneje Rhodesije. Z njewotwisnosću Sambije w lěće 1964 sta so ze stolicu noweje republiki a ze sydłom nowozałoženeje uniwersity.

Za čas apartheida bě Lusaka sydło južnoafriskeje wuswobodźenskeje organizacije African National Congress (ANC).

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Lusaka – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije