Chorwatska

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
45.2515.46
Republika Chorwatska
zakładne daty:
swójske mjeno Republika Hrvatska
stolica Zagreb
přestrjeń 56.542 km²
wobydlerstwo 4.284.889 (2011)
hustosć 75,8 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata prezident
Zoran Milanović
šef knježerstwa premier
Andrej Plenković
měna euro
hamtska rěč chorwatšćina
hymna Lijepa naša domovino
časowe pasmo UTC+1
njewotwisnosć wot Juhosłowjanskeje

25. junija 1991

Top Level Domain .hr
telefon +385
awtowa značka HR
oficielna webstrona www.hr
Połoženje Chorwatskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Chorwatska (chorwatsce Hrvatska) je stat w južnej Europje na Balkanskej połkupje. Rozpřestrěwa so wot Jadranskeho morja na zapadźe hač k Dunajej na wuchodźe a mjezuje ze Słowjenskej, Madźarskej, Serbiskej, Bosniskej a Hercegowinu, Čornej Horu a Italskej.

Stawizny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Hač do lěta 1918 běše Chorwatska z dźělom madźarskeje połojcy Rakusko-Wuherskeje. Po rozpušćenju dwójneje monarchije přińdźe k nowozałoženej Juhosłowjanskej. Za čas Druheje swětoweje wójny eksistowaše tak mjenowany Njewotwisny stat Chorwatska, fašistiski režim, kotryž steješe pod škitom nacionalsocialistiskeje Němskeje. Po 1945 bě Chorwatska jedna ze šěsć juhosłowjanskich republikow. Po rozpušćenju mnohonarodnostneho stata a Chorwatskej wójnje spočatk 1990tych lět bu kraj prěni raz po nimale tysac lětach njewotwisny. Wot 1. julija 2013 je Chorwatska z čłonom Europskeje unije; wot 2023 je euro oficielna měna.

Města[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Stolica a najwjetše město Chorwatskeje je Zagreb; druhe wulke města su Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Slavonski Brod, Dubrovnik, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Bjelovar atd.

Wuznamny hospodarska hałuza je turizm, wosebje podłu jadranskeho pobrjoha mjez Istriskej a Dalmaciskej, hdźež je wjele kupow.

Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]


Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Chorwatska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije