Michigan

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
44-85
Michigan
hesło: Si quaeris peninsulam amoenam, circumspice
(„Pytaš-li luboznu połkupu, wobhladaj so“)
Zakładne daty
stolica Lansing
přestrjeń 250.494 km²
wobydlerstwo 9.922.576 (1. jul 2015)[1]
hustosć 40 wob. na km²
časowe pasmo UTC–5, –6 (EST/CST)
Politika
guwerner Rick Snyder (Rep.)
přistup do unije 26. januara 1837
KarteAlaskaHawaiiRhode IslandWashington, D.C.MaineNew HampshireVermontMassachusettsConnecticutNew YorkPennsylvaniaDelawareNew JerseyMarylandVirginiaWest VirginiaOhioIndianaNorth CarolinaKentuckyTennesseeSouth CarolinaGeorgiaFloridaAlabamaMississippiMichiganWisconsinIllinoisLouisianaArkansasMissouriIowaMinnesotaNorth DakotaSouth DakotaNebraskaKansasOklahomaTexasNew MexicoColoradoWyomingMontanaIdahoUtahArizonaNevadaWashingtonOregonKaliforniskaKubaKanadaBahamyTurksowe a Caicosowe kupyMexiko
Karte
Přehladna karta zwjazkoweho stata
Wobdźěłać
p  d  w


Michigan (posłuchać [ˈmɪʃɪgən]a a) je US-ameriski zwjazkowy stat, kotryž leži na sewjeru kraja při Wulkich jězorach a kanadiskej hranicy. Ma něhdźe dźesać milionow wobydlerjow na 147.000 km² krajnej přestrjeni. Dalše 103.000 km² su wodowa přestrjeń. Stolica je Lansing z 115.000 wobydlerjemi, najwjetše město pak Detroit z něhdźe 700.000 wobydlerjemi. Mjeno Michigan pochadźa z rěče Ojibwe a woznamjenja „wulki jězor“. Michigan je historiske srjedźišćo ameriskeje awtomobiloweje industrije.

Stat wobsteji z dweju dźělow. Sewjerny dźěl nadeńdźe so na tak mjenowanej Hornjej połkupje mjez Hornim jězorom na sewjeru a Michiganskim jězorom na juhu a mjezuje na zapadźe z Wisconsinom a na wuchodźe – při rěce Saint Marys River – z kanadiskej prowincu Ontario. Južny a wjetši dźěl Michigana wobsteji z Delnjeje połkupy mjez Michiganskim jězorom na zapadźe a Huronskim jězorom na wuchodźe. Wón mjezuje na juhu z Ohiom a Indianu a ma pola Detroita mały podźěl na pobrjoze Erieskeho jězora. Tuž je Michigan jenički stat, kotryž leži při štyrjoch wot pjeć Wulkich jězorow. Móst přez 8 kilometrow šěroki Mackinacowy přeliw zwjazuje wobaj dźělej ze sobu.

Michigan přiwza so dnja 26. januara 1837 jako 26. stat do unije a ma přimjeno Great Lakes State („Kraj Wulkich jězorow“). Do toho bě teritorij dźensnišeho stata wot 17. lětstotka hač do lěta 1762 w francoskim wobsydstwje.

Něhdźe 21 % wobydlerstwa je němskeho pochada, 11 % irskeho, 9 % jendźelskeho a 8 % pólskeho.

Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. United States Census Bureau: Trochowanja za 2015 (jendź.)

Wotkazaj[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Michigan – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije