Nepal

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
2884
Demokratiska zwjazkowa republika Nepal
hesło

जननि जन्मभुमिस्च स्वर्गादपि गरियेशि
Ja'nani Jan'mabhumis'hchaa Svar'gadapi Gariyo'shi
(„Maćerny kraj je hódniši hač kralestwo njebjes“)

zakładne daty:
swójske mjeno संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Sanghiya Loktantrik Ganatantra Nepāl
stolica Katmandu
přestrjeń 147.181 km²
wobydlerstwo 31.551.305 (2015)[1]
hustosć 214,4 wob./km²
forma knježerstwa parlamentariska republika
hłowa stata prezidentka
Bidhya Devi Bhandari (विद्यादेवी भण्डारी) (wot 2015)
šef knježerstwa premier
Sher Bahadur Deuba (शेरबहादुर देउवा) (wot 2021)
měna nepalska rupija
hamtska rěč nepalšćina
dalše rěče wokoło 30 hłownych dialektow
hymna Sayaun Thunga Phulka
časowe pasmo UTC+5:45
nastaće 1768
Top Level Domain .np
.नेपाल
telefon +977
awtowa značka NEP
Połoženje Nepala na zemi
KartaEgyptowskaTuneziskaLibyskaAlgeriskaNigerijaKamerunDemokratiska republika KongoMosambikTansanijaKenijaSomalijaDźibutiEritrejaSudanRuandaUgandaBurundiMalawiEtiopiskaJužny SudanCentralnoafriska republikaČadNigerJemenOmanZjednoćene arabske emiratySawdi-ArabskaIrakIranKuwaitKatarBahrainIsraelSyriskaLibanonJordaniskaCypernskaTurkowskaAfghanistanTurkmenistanPakistanGrjekskaItalskaMaltaFrancoskaPortugalskaŠpaniskaMauritiusRéunionMayotteKomorySeychelleMadagaskarSri LankaIndiskaIndoneskaBangladešLudowa republika ChinaNepalBhutanMyanmarKanadaGrönlandskaIslandskaMongolskaNorwegskaŠwedskaFinskaIrskaZjednoćene kralestwoNižozemskaBelgiskaDanskaŠwicarskaAwstriskaNěmskaSłowjenskaChorwatskaČěskaSłowakskaMadźarskaPólskaRuskaLitawskaLetiskaEstiskaBěłoruskaMoldawskaUkrainaSewjerna MakedonskaAlbanskaČorna HoraBosniska a HercegowinaSerbiskaBołharskaRumunskaGeorgiskaAzerbajdźanArmenskaKazachstanUzbekistanTadźikistanKirgiskaRuskaZjednoćene statyMalediwyJapanskaSewjerna KorejaJužna KorejaChinska republikaSingapurAwstralskaMalajzijaBruneiFilipinyThailandskaVietnamLaosKambodźaIndiskaWuchodny TimorPapuwa-Nowa GinejaSalomony
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Nepal (nepalsce नेपाल, Nepāl; hamtsce Demokratiska zwjazkowa republika Nepal, Sanghiya Loktantrik Ganatantra Nepāl) je nutřkokrajny stat w srjedźnym dźělu Himalaje, kotryž mjezuje na sewjerje z Chinu (1.236nbsp;km) a na juhu z Indiskej (1.690 km). Ma přestrjeń wot něhdźe 147.000 km² a wjace hač 31 milionow wobydlerjow.

Dźěli so administratiwnje do 14 kónčin (Bagmati, Bheri, Dhawalagiri, Gandaki, Janakpur, Karnali, Kosi, Lumbini, Mahakali, Mechi, Narayani, Rapti, Sagarmatha, Seti). Stolica a najwjetše město je Katmandu (535.000 wobydlerjow). Při hranicy k Tibetej namaka so najwyša hora swěta, 8848 metrow wysoki Mount Everest.

Hač do lěta 2008 běše Nepal z kralestwom. Po krawnej byrgarskej wójnje mjez statnym wójskom a maoistiskimi rebelemi bu dnja 28. meje 2008 republika wuwołana.


Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. CIA World Factbook: Trochowanje za 2015

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Nepal – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije