Sewan

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
40.310545.34921894
Sewanski jězor
Սևանա լիճ
Sewanski jězor
Sewanski jězor
Geografija
Sewanski jězor na karće Armenskeje
Sewanski jězor na karće Armenskeje
DEC
Sewanski jězor
Sewanski jězor
wotběh Hrazdan
Daty
wysokosć 1894 m n.m.hł.
přestrjeń 940 km²
rozměry 78x56 km
wolumen 58,4 km³
hłubokosć
maksimalna 83 m

Klóšter Sewanawank
Wobdźěłać
p  d  w

Sewan abo Sewanski jězor (armensce Սևանա լիճ) je z přestrjenju wot 940 km² najwjetši jězor Armenskeje kaž tež cyłeho Kawkaz a z wysokosću wot něhdźe 1900 metrow nad mórskej hładźinu jedyn z najwjetšich wjelhorinskich jězorow na swěće. Najhłubše městno leži 83 metrow pod jězorowej hładźinu a cyłkowny wodowy wolumen Sewanskeho jězora wučini někak 58 km³. Dla wužiwanja wody za powodźowanje ratarskich płoninow a wudobywanje energije je so hładźina wody wot lěta 1936 wo 22 metrow znižiła. Jenički wotběh Sewanskeho jězora je rěka Hrazdan, lěwy přitok Arasa.

Jězor nadeńdźe so w Sewanskej žłobinje na wuchodźe Armenskeje, njedaloko azerbajdźanskeje hranicy. Je wobdaty wot horinskich rjećazow kaž Sewanskich horin, dźěla Małeho Kawkaza na sewjeru, Wuchodnych Sewanskich horin na wuchodźe, Wardenisowych horin na juhu a Geghamowych horin na zapadźe. Pobrjóžna runina je při juhowuchodnym brjoze na 18 kilometrow šěroka. Tam plahuja sad a zeleniny.

Najwjetše sydlišća při brjoze jězora su Sewan na sewjerowuchodnym kóncu, Martuni při južnym brjoze a Wardenis w runinje njedaloko juhowuchodneho brjoha.

Wokolina Sewanskeho jězora bě hižo w bronzowej dobje wobsydlena. W srjedźowěku natwarichu armenske zemjanske swójby wjele klóštrow a cyrkwjow kołowokoło jězora.

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Sewanski jězor – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije