Marie Dolistová

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Marie Dolistová

Čěska spisowaćelka Marie Dolistová
Zakładne daty
datum narodźenja: 1951
ródne město: Praha
Wobdźěłać
p  d  w

Marie Dolistová (* 1951 w Praze) je čěska spisowaćelka, kotraž bydli wot lěta 1961 w Teplicach. Wona wotzamkny medicinsku srjedźnu šulu, na fachu rehabilitacije a dźěła nětko jako rehabilitaciska chorobna sotra w Tepličanskej chorowni. Poeziju pisa hižo wot lěta 1985.

Literarne skutkowanje[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Awtorka so z duchownymi tradicijemi w čěskej poeziji inspirěruje, ale tež přez mjezynarodnu poeziju, přez přirodu a přez přebywanje w tutej, wupjelnjena z hnutosću a zamyslenosću. Awtorka spóznawa nic jenož zwonkowne fenomeny w přirodźe a w čłowjeskim zadźerženju, ale chce tež te "wono" pod a za tym zapopadnyć, začuwa tež wobdźiwajomne byća a cyłeho uniwersuma.

Někotre razy so wobdźěli na literarnych wubědźowanjach w sewjeročěskim regionje a druhdźe. Někotre z jeje basnjow buchu w městnych nowinach a w poezijowym almanachu skupiny XXVI. W lěće 1994 je jeje prěnja zběrka basnjow "V síti rybáře" (W syće rybarja) w nakładnistwje Řád w Praze wušła, w lěće 2000 "S příchutí země" (Z přisłodom zemje) a w lěće 2002 "Zarostlé stezky" (Zarosćene šćežki) w nakładnistwje ALFA-OMEGA w Praze. Zběrki wobsahuja basnje z přirodnej lyriku, wotbłyšćowanje žiwjenja a z basnjemi z duchownej orientaciju. W zběrce "Zarostlé stezky" stej tež dwě wobšěrnišej episkej basni wěnowanej dwěmaj žonomaj dźělenymaj wot so přez lětstotki - a kotrejž tola stej sebi tak bliskej z jeju heroiskim humanizmom, žonomaj čěskeho naroda - knjeni Swjata Zdźisława z Lemberka z prěnjeje połojcy 13. lětstotka a doktorce Vlasta Kálalová-Lottiová z dwaceteho lětstotka.

Marie Dolistová je tež awtorka tekstow z bibliskimi temami a dweju hudźbneju libretow, kotrejž buštej wot sewjeročěskeho komponista PhDr. Jana Bůžeka zhudźbnjenej. Na tekst jeje basnje Legenda o sv. Vojtěchovi (Legenda wo sw. Wojćechu) skomponowa tutón komponist kantatu za basbariton, sopran, recitatora, měšany chór a orchester(1996). Premjera zaklinči w Teplicach 12. apryla 2001, předstajena přez Sewjeročěski filharmoniski chór a solistow.

Je čłonka literarneho kluba PEGAS w Mělníku a literarneho kluba Naďa Benešová w Čáslavje. Swójsku poeziju předstaja tež na awtorskich čitanjach w Tepličanskim Šlauchu (swobodne tworjace a literarno-estetiske towarstwo).

Twórby[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  • V síti rybáře (1994, W syće rybarja)
  • S příchutí země (2000, Z přisłodom zemje)
  • Zarostlé stezky (2002, Zarosćene šćežki)
  • Paní Zdislava z Lemberka (2009, Knjeni Zdźisława z Lemberka), knižka w 6 rěčach: čěšćina, pólšćina, hornjoserbšćina, němčina, esperanto, jendźelšćina

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije