Skopje

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Skopje
Skopje na karće Sewjerneje Makedonskeje
Skopje na karće Sewjerneje Makedonskeje
DEC
Skopje
Skopje
Wopon
wopon
wopon
Zakładne daty
stat Chorhoj Sewjerneje Makedonskeje Sewjerna Makedonska
přestrjeń 571,46 km²
wobydlerstwo 537.478 (2012)
hustosć zasydlenja 940,5 wob./km²
póstowe čisło 1000
předwólba (+) (+389) 02
awtowa značka SK
Zarjadnistwo
adresa Boulevard Ilinden

1000 Skopje

webstrona skopje.gov.mk
Politika
měšćanosta Petre Šilegov
Wobdźěłać
p  d  w
4221.433333333333

Skopje (makedonsce Скопје) je stolica a najwjetše město Sewjerneje Makedonskeje. Ze swojimi 540.000 wobydlerjemi móže so Skopje zarjadować do srěnjowulkich městow Europy a je tróšku wjetše po powjerchu hač Lipsk. Skopje leži w Skopskej dolinje, kotraž je z wysokimi horami wobdata. Mjez najwyšimi horami su Šarplanina na zapadźe, Skopska Crna Gora na hranicy z Kosowom a na sewjeru Skopja a na juhu ležitej Jakupica a Karadžica.

Blisko Skopja dawa wjacore kumštne jězory, mjez druhim Matka.

Stawizny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Město Skopje so prěni raz naspomni přez Klaudiusa Diolomeja pod swojim starym mjenom Skupi. W třećim lětstotku do Chrystusa bu Skupi wot Dardancow załoženy, pozdźišo, z přijězdom Romancow, bu Skupi z dźělom Romskeho mócnarstwa. W tutej dobje rozkćě město mócnje na wšelakich polach a bu z wažnym cyrkwinskim srjedźišćom ze sydłom biskopa. W lěće 518 bu město přez wulke zemjerženje zničene. Hač do dźensnišeho dnja pak su rjane romske twarjenja kaž zjawne kupjele a amfiteatry w měsće dodźeržane. Po zemjerženju běše město swoje wobličo dospołnje zhubiło a je nastało město Justiniana prima. Na kóncu 6. lětstotka zasydlichu so słowjanske kmjenje z Karpatow. Wokolina Skopja bě wot kmjenow Beregheziti wobydlana, kiž spožčichu městu nowe mjeno Skopje.

Dnja 26. julija 1963 zemrě jako wuslědk ćežkeho zemjerženja mjez 1.000 a 1.100 ludźi, mjez tym zo bu znajmjeńša 3.000 ranjenych. 200.000 ludźi wosta bjez swojeho domu. Njeposrědnje po zemjerženju rjekny prezident Juhosłowjanskeje Josip Broz Tito: „Skopje njewidźanu katastrofu dožiwi, ale budźe znowa natwarjene. Skopje so stanje z hordosću bratrowstwa a jednoty, juhosłowjanskeje a swětoweje solidarity.” Dźensa naspomnja hišće ruiny stareho dwórnišća na katastrofu.

Wot lěta 1991 je Skopje stolica njewotwisneje Republiki Makedonskeje.

Partnerske města[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Wosobiny[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

W tehdyšim osmaniskim Üskübje narodźi so w lěće 1910 Agnes Gonxha, pozdźišo znata jako rjadniska sotra a misionarka Mać Tereza.

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: Skopje – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije