Flundra

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Flundra

Přiznamjenja[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Flundra słuša k družinje płonorybow z mórskich přibrjohow europy. Jeje ćěło je nabočnje sylnje spłonjene a ma prudolinijowu, owalnu a asymetrisku formu. Relatiwna mała klama hač pod woči njedosaha. Wóčce stej pola najwjace Flundrow na prawej stronje ćěła a jenož někak jedna třećina eksemplarow ma tute na lěwej stronje. Podłu bóčnolinijoweho organa leža kosćowe horby a podłu basy chribjeta a anusoweho pjerica su škropawe sukate šupizny. Flundra ma na hornjej stronje ćěła zwjetša blědne, čerwjene blaki, podobnje splacnjencej. Šěrokosć ćěła je snadniše hač połojca dołhosće ćěła. W starobje wot 20 lět docpěje Flundra maksimalnje dołhosć wot 50 cm. Přerězne wulkosće ryby su 25 do 30 cm a waha někak 300 g. Při orientaciji we wodźe pomha bóčnolinijowy organ. Z nim spóznawa trašenja a pohiby wody. Flundra dycha, kaž wšitke ryby, přez žabra. Z nimi móže kislik z wody přijimować.

Žiwjenski rum[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Flundru nadeńdźeš na přikład w Sewjerowuchodnym Atlantiskim oceanu, w Baltiskim a Sewjernym morju kaž tež w Srjedźnym a Čornym morju. Tam je w pěskojčnych a šlikowych přibrjohach we hłubokosći do někak 100 m žiwa. Ale tež w słódkich wodźiznach ju namakaš.

Zežiwjenje[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Flundra pyta w nocy za cyrobu. Zežiwja so wot swinjatkow, tchowych rakow, mjechkowčow a wačkow. Flundra ze słódkich wodźiznow žerje přewažnje kuntwory a muchowe larwy. Wodnjo so husto powjeršnje do pěska zaryje a jenož woči hladaja z pěska.

Rozmnoženje[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Čas njerkanja je wot februara do meje. Žónka wotkładuje někak 2 milionow jejkow z přerěznje 0,8 do 1,4 mm. Po někak 1 tydźenju, při 10 stopnjow wody, wuhlanu so młode larwy. Tute su 3 mm dołhe. Flundra docpěje starobu hač do 20 lět.

Wužiwanje[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Flundra so łóji ze sakami. Wužiwa so rady za kulinarne dobre jědźy, dokelž ma najněžniše a jara słódne mjaso.

Wotkaz[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Commons: Flundra – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije