São Tomé a Príncipe

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
0.36.6
Einwohner Zahlenformat
São Tomé a Príncipe
zakładne daty:
swójske mjeno República Democrática de São Tomé e Príncipe
stolica São Tomé
přestrjeń 1.001 km²
wobydlerstwo 210240 [1]Předłoha:Infokašćik město/wothladanje/ličba
hustosć Předłoha:Infokašćik město/wothladanje/hustosć
forma knježerstwa prezidialna republika
hłowa stata prezident Carlos Vila Nova
šef knježerstwa premier Jorge Bom Jesus
měna dobra
hamtska rěč portugalšćina
hymna Independência total
časowe pasmo UTC
njewotwisnosć 12. julija 1975 wot Portugalskeje
Top Level Domain .st
telefon +239
awtowa značka STP
Połoženje São Tomé a Príncipe na zemi
KartaEgyptowskaTuneziskaLibyskaAlgeriskaMarokkoMawretanskaSenegalGambijaGineja-BissauGinejaSierra LeoneLiberijaSłonowinowy pobrjóhGhanaTogoBeninNigerijaEkwatorialna GinejaKamerunGabunRepublika KongoAngolaDemokratiska republika KongoNamibijaJužna AfrikaLesothoSwaziskaMosambikTansanijaKenijaSomalijaDźibutiEritrejaSudanRuandaUgandaBurundiSambijaMalawiSimbabweBotswanaEtiopiskaJužny SudanCentralnoafriska republikaČadNigerMaliBurkina FasoJemenOmanZjednoćene arabske emiratySawdi-ArabskaIrakIranKuwaitKatarBahrainIsraelSyriskaLibanonJordaniskaCypernskaTurkowskaAfghanistanTurkmenistanPakistanGrjekskaItalskaMaltaFrancoskaPortugalskaMadeiraŠpaniskaKanariske kupyKap VerdeMauritiusRéunionMayotteKomorySeychelleÎles ÉparsesMadagaskarSão Tomé a PríncipeSri LankaIndiskaIndoneskaBangladešLudowa republika ChinaNepalBhutanMyanmarAntarktikaJužna Georgiska (Zjednoćene kralestwo)ParaguayUruguayArgentinskaBoliwiskaBrazilskaFrancoska (Francoska Guayana)SurinamskaGuyanaKolumbiskaKanadaGrönlandskaIslandskaMongolskaNorwegskaŠwedskaFinskaIrskaZjednoćene kralestwoNižozemskaBarbadosBelgiskaDanskaŠwicarskaAwstriskaNěmskaSłowjenskaChorwatskaČěskaSłowakskaMadźarskaPólskaRuskaLitawskaLetiskaEstiskaBěłoruskaMoldawskaUkrainaSewjerna MakedonskaAlbanskaČorna HoraBosniska a HercegowinaSerbiskaBołharskaRumunskaGeorgiskaAzerbajdźanArmenskaKazachstanUzbekistanTadźikistanKirgiskaRuska
Karta
Wobdźěłać
p  d  w
Pobrjóh na kupje São Tomé

São Tomé a Príncipe (portugalsce São Tomé e Príncipe, „Swj. Tomaš a princowa kupa“) je njewotwisny kupowy stat w Ginejskim golfu před pobrjohom Afriki. Kupy leža něhdźe 200 km zapadnje gabunskeho resp. ekwatorialnoginejskeho pobrjoha. Stolica druheho najmjeńšeho stata Afriki je São Tomé, kotrež so namaka w sewjeru hłowneje kupy.

Na kupach knježi horca, włóžna, tropiska klima z přerěznymi temperaturami mjez 20 a 28 °C a dešćowym časom wot oktobra do meje. Najwyše městno je Pico do São Tomé (2.024 m), kotryž namaka so na horjatej hłownej kupje ze samsnym mjenom.

São Tomé a Príncipe bě hač do lěta 1975 portugalska kolonija.

Žórła[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. [1]

Wotkazaj[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

 Commons: São Tomé a Príncipe – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije