Cleopatra Stratan

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije
Stratan, Cleopatra
datum narodźenja: 6. Oktober 2002
ródne město: Chișinău, Moldawska
Wobdźěłać
p  d  w
Koncertowy plakat z Cleopatru a po njeje designowanej Merchandising-klanku, 2008

Cleopatra Stratan (* 6. oktobra 2002 w Chișinău, Moldawska) je dźowka spěwytwórca Pavel Stratan a najmłódša spěwarka, kotraž je hdy hit čisła jedyn docpěła. Jeje najznaćiša pěseń Ghiţă bě w Moldawskej a Rumunskej ale tež mjezynarodnje hit.

Kariera[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Pavel Stratan dźěłaše w lěće 2005 w Bukaresće na swojim třećim albumje. Jeho małka dźowka bě při nahraćach při tym a hraješe w studiju, mjeztym zo je jej nan swoje spěwy nahrał. Spontanje wza wona při spěwje Mama jedyn swobodnych mikrofonow a sobu spěwaše. Studijowy crew bě wot připadneho nahraća zahorjeny a woni wobzamknyli, ju hišće dalše spěwy spěwać dać. Z tych nahraćow nastawaše album La vârsta de trei ani (přełožk.: W starobje třoch lět), kotryž w lěće 2006 w Rumunskej je so wozjewjeny. Plata awansowaše z 150.000 předatymi jednotkami k wulkim překwapjenskim wuspěchu a bu z dwaj króć platinom ale tež MTV Award za najlěpši album w Rumunskej w lěće 2006 wuznamjenjeny.[1] Wosebity hit bě při tym spěw Ghiţă, kotryž bě w Rumunskej za čas pjeć tydźenjow na prěnim městnje chartow.

Spěw so jedna wot małkeje holcy, kotraž hlada kóždy wječor zrudna před zachodom šule jeje najlěpšeho přećela. Tón pak njepřińdźe, dokelž je wjes wopušćił a je wupućowany. Wón wopisuje realnosć wjele moldawskich dźěći, přetož chudosće dla wjele wobydlerjow kraj wopušći a we wukraju dźěło namaka.

Přez ertnu propagandu we wukraju žiwjacych Rumunow a Moldawčanow ale tež přez YouTube so sta spěw tež mjezynarodnje znaty. Album je so na to tež w Japanskej,[2] Taiwanje, Južnej Koreji, Španiskej a Mexiku jewił. Cleopatra spěwaše nimo rumunskeho originala hišće jendźelsku a rusku wersiju nutř.

Jeje prěni wustup měješe dnja 20. awgusta 2006, hdyž třilětna wot jeje nana na gitarje přewodźena před 400 wopytarjemi w Bukarestskim Teatrul Nottara dwuhodźinski koncert daše.[3] W decembrje 2006 wustupi hižo štyrilětna při hodownej gala w Piatra Neamț a dóstawaše za spěwanje jeničkeho spěwa 10.000 US-dolarow. Jeje nan dawaše pozdźišo cyłu sumu w telewiznej show za karitatiwne zaměry. Runočasnje je wón wozjewił, zo by Cleopatra po enormnej medijowej kekliji tuchwilu žane wustupy wjace činiła.

W meji 2007 dóstawaše při spožčenju myta wot MTV România w Hermannstadt dwaj Music Awards, jako Best New Artist a za Best Song.

W lěće 2008 wobzamknje jeje nan z Cleopatra nowy album nahrać, kotryž je so po přikładźe prěnjeho pod titulom La vârsta de cinci ani (přełožk: W starobje pjeć lět) jewił. Wot tutoho albuma so sta wosebje spěw Zunea-Zunea hit. Dnja 13. decembra 2008 je w Chișinău jeje małki bratr porodźił, kotryž so je na jeje namjeće na mjeno Cezar křćił.

Kónc 2009 je so jeje třeći album jewił, na kotrymž wona hromadu z jeje nanom rumunske hodowne spěwy, tak mjenowane colinde, spěwa.[4]

Hač do 2011 je Cleopatra z jeje staršimaj a jeje bratrom w Chișinău bydliła, stolica Moldawskeje, a je tam do šule šła.[5] Potom so je swójba cyle do Rumunskeje přesydliła a je žiwa nětko w Bukaresće. [6]

Rekordy[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

Na jeje prěnim albumje wozjewjeny spěw Ghiţă bě w lěće 2006 za čas pjeć tydźenjow na prědnim městnje rumunskich chart, na časowym dypku hdyž Cleopatra bě hakle štyri lěta stara. Po Guinesowej knize rekordow je wona tuž najmłódša spěwarka, kotraž je hdy hit čisła jedyn w kraju docpěła. Rekord zastawaše před njej francoski dźěćacy star Jordy a před tym Shirley Temple.

Cleopatra je tež jako dotal najmłódša hudźbnica MTV Award dóstała (2006 Best New Album w Rumunskej, 2007 Best Song a Best New Artist) a płaći jako najmłódša spěwarka, kotraž je dwuhodźinski koncert wobstała.[7]

Alby[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  • La vârsta de 3 ani (2006)
  • La vârsta de 5 ani (2008)
  • Colinde Magice (2009)

Nóžki[wobdźěłać | žórłowy tekst wobdźěłać]

  1. lifeisreallybeautiful.com: Cleopatra Stratan…Isn’t She Lovely? (jendź.)
  2. Cleopatra/Ghita. Pony Canyon, wotwołany dnja 19. decembra 2010 (japanšćina).
  3. Evenimentul Zile: Cleo, copilul-minune. Fetita lui Stratan si-a lansat albumul de debut sustinuta de peste 400 de fani, auf archive.org (rum.)
  4. hotnews.ro: Cleopatra Stratan a lansat Colinde Magice (rum.)
  5. unimedia.md: Cleopatra Stratan a mers la şcoală în clasa întâi (rum.)
  6. adevarul.ro: Familia Stratan s-a mutat la Bucureşti (rum.)
  7. europafm.ro: Cleopatra Stratan în Guinness Book (rum.)
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije